Razgovor o Europi

Kako će Hrvatska iskoristiti svoju novu poziciju članice EU? Kako će se unutar Unije profilirati na nizu političkih tema koje definiraju trenutne odnose između zemalja članica i između EU-a i ostatka međunarodne zajednice? Kamo zapravo ide Europska unija, a kamo bi trebala ići? Ova i slična pitanja su od iznimne važnosti jer su promišljanje i stvaranje europske budućnosti od sada i hrvatska dužnost i prilika. Upravo te ideje dužnosti i prilike bile su i poticaj prof.dr. Slavenu Letici, dr.sc. Đuri Njavri i dr.sc. Josipu Glaurdiću za pokretanje Razgovora o Europi na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa.

Kratkotrajna javna rasprava koja je prethodila hrvatskom referendumu o priključivanju Europskoj uniji otkrila je manjak javno vidljive komunikacije između hrvatske akademske zajednice i političke elite, kao i manjak slične interakcije s akademskom i političkom zajednicom u Europskoj uniji. Potrebni su nam, dakle, javnosti dostupni doticaji političke teorije i prakse, kao i susreti različitih vizija europske budućnosti hrvatskih i europskih stručnjaka.

Razgovori o Europi su, stoga, zamišljeni kao ekspertni paneli gostiju iz Hrvatske i Europske unije koji će se mijenjati u skladu s temama koje gledaju na niz aspekata odnosa Hrvatske s Europskom unijom iz različitih perspektiva: vrijednosnih, političkih, teorijskih, interesnih, generacijskih i drugih. Lista tema kojima će se paneli baviti sastavljena je uzimajući u obzir ne samo trenutnu političku i ekonomsku situaciju u Europskoj uniji i Hrvatskoj, nego i dugoročne strateške odrednice hrvatskog članstva u Uniji. Bez obzira na tematsku općenitost, cilj će nam uvijek biti rasprava s naglaskom na hrvatsku budućnost u Europskoj uniji i na pitanje kako će se naša zemlja pozicionirati i odrediti prema izazovima koji stoje pred Europom.

Tip događaja: 
Free
Datum i vrijeme
Ponedjeljak, 20. Svibanj 2013 - 16:00
Lokacija