RockPaperStartups

Od 18. do 20. srpnja svakako se potrudite posjetiti Rijeku, jer će se tamo održavati Festival Republika - svjetski susret kreativaca koji oblikuju budućnost suvremenog svijeta. Ovo trodnevno okupljanje ugostit će neke od najkreativnijih i najuzbudljivijih umova današnjice i objediniti ponajbolje regionalne kreativne ideje. Među stotinjak vodećih predavača iz svijeta i regije, naći će se predstavnici Googlea i Mozille, ali i gurui društvenih mreža, međunarodne zvijezde internetskog aktivizma, vodeći IT poduzetnici, kao i neki od najpoznatijih svjetskih blogera!

U sklopu Republike će se prvi put na jednom mjestu predstaviti tri eminentna festivala koja se održavaju na tri različita kontinenta – Share (Beograd, Beirut), A MAZE (Berlin, Johannesburg) i Pause (Melbourne). Tu su i novi regionalni projekti, Start Art Expo, dok će čitateljima Netokracije svakako zanimljiv biti RockPaperStartups (ali o tome za sada: pssst! Više detalja uskoro!). Također, u Rijeci će se sresti relevantne organizacije, projekti i talentirani pojedinci iz regije koji će zajednički postaviti platformu za dugoročno povezivanje i suradnju te razvoj novih inovativnih poslovnih ideja.

Bivša tvornica Rikard Benčić i brod Galeb!
Republika će se održavati na dvije jedinstvene lokacije, zaštićenom spomeniku kulture u vlasništvu Grada Rijeke – brodu Galeb i bivšoj tvornici Rikard Benčić, koje će na ovaj način dobiti potpuno novu namjenu. Brod sa čuvenom poviješću i stare industrijske hale tijekom tri dana oživjet će kroz predavanja, panele, radionice, filmske projekcije, izložbe, zabavni i glazbeni program i okupiti napredne mislioce sa svih strana svijeta.

Inače, Republika je strateški projekt Grada Rijeke kojim se potiču i predstavljaju lokalne kreativne industrije, senzibilizira javnost na projekt revitalizacije bivšeg industrijskog bloka Rikard Benčić i osvještava njegov ogroman potencijal u transformaciji Rijeke iz postindustrijskog u kreativni grad. Projektom se namjerava snažno ucrtati Rijeku na mapu kreativnih gradova Europe, u svjetlu riječke kandidature za titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine, kao i nove europske kulturne politike koja je usredotočena upravo na razvoj i poticanje kreativnih industrija.

Pristupačna cijena ulaznice, atraktivne lokacije, novi i alternativni način edukacije za mlade kreativce, čine Republiku jedinstvenim susretom aktivista i profesionalaca iz svijeta i regije, ali i uvijek znatiželjnih kulturnih turista.

Datum i vrijeme
Četvrtak, 18. Srpanj 2013 (Cijeli dan) - Subota, 20. Srpanj 2013 (Cijeli dan)
Lokacija