Hackathon Aarona Swartza

Diljem svijeta se ovaj vikend organizira niz hackathona u spomen mladog hakera, programera i aktivista Aarona Swartza. Fokus su područja privatnosti, pristupa informacijama i otvorenim podacima. Zagrebački hackathon će se održati u klubu Mama danas, 8. 11., s početkom u 19 sati, a najaktualnije informacije, predloženi projekti i satnica se nalazi na wikiju Razmjene vještina.

Aaron Swartz je vjerojatno najpoznatiji po kontroverznom slučaju JSTOR u kojem je bio optužen za neovlašteno preuzimanje i distribuciju akademskih radova i pravnih dokumenata koji su se inače distribuirali uz naplatu. Nakon što je uhićen, američki savezni tužitelji su podigli niz tužbi zbog kojih je mogao dobiti do 50 godina zatvora i novčanu kaznu do milijun dolara. Priča je tragično završila početkom ove godine kada si je Swartz oduzeo život. Tim Berners-Lee, Cory Doctorow i Lawrence Lessig su samo neka od imena koja su javno osudila pristup saveznih tužitelja Aaronovom slučaju.

Aaron Swartz je, među ostalim, kao tinejdžer bio uključen u razvoj RSS formata za distribuciju sadržaja, sudjelovao je u radu Creative Commonsa te je, nakon preuzimanja tvrtke Infogami, bio zaposlen i u Redditu. Radio je u Harvardovom istraživačkom laboratoriju o institucionalnoj korupciji te je osnivač organizacije Demand Progress.

Tip događaja: 
Free
Datum i vrijeme
Petak, 8. Studeni 2013 - 19:00